Hmmm.... Mielessäni oli montakin ajatelmaa. Ajattelin pyhittää yhden kirjoitelman pelkästään ja vain ja ainoastaan valittamiseen. En ole meinaan pitkään aikaan... ainakaan muista valittaneeni...vinkunut syvällisiä ihmisyyden outouksista. Ihan silleen kevyesti ja ihmetellen... Koska en todellakaan aina voi käsittää. En.

Olen siis edelleenkin, kumma juttu, perushyvällä tuulella. Lennättelen toki ärripurreja, mutten ole masentunut, enkä ahdistunut. Se siis on mittapuuni mukaan laatu-olotilaa.Tänään tapahtui kuitenkin sellaista, että unohtui melkeimpä kaikki muu ja turinoin ne jorinat myöhemmin.

 

Itsenäisyyspäivää on juhlittu hienosti, eikä voi olla liikuttumatta kaikesta siitä kauneudesta, miten kunnioitus isänmaatamme ja veteraaneja kohtaan on toteutettu. Finlandia-hymniä ei voi olla kuuntelematta pala kurkussa. Se on niin voimakas. Lehdestä on saanut lukea ulkomailta tulleiden kehuja, kuinka turvallista täällä on, että voi läppärinsä jättää kahvilaan vessakäynnin ajaksi yms.

Onko tosiaan näin, että täällä vielä on turvallista?

Lähdin töistä aiemmin käydäkseni lääkärissä. Lääkäristä lähtiessä tuumailin, että käväisen kaupoilla etsimässä itselleni uudet lakanat. Jonkin aikaa kaupoilla pyörin ja totesin, ettei fiilikset ole suotuisat sittenkään shoppailuun ja päätin lähteä kotiin päin. Kävelen keskellä kirkasta päivää (tai nojoo tässä tasaisen harmaassa, mutta kello on noin kaksi päivällä) Leppävaaran asematunnelin läpi. Huomio kiinnittyi vanhempaan naiseen, jolle yrittää tyrkyttää nuorehko ulkomaalaistaustainen mies jotain. Ilmeisesti hajuvettä... aivan sama, se ei ole oleellista. Mummeli kieltäytyi ja tämä juippi pyöri aina vain lähemmäksi laukkua. Menin väliin ja totesin että ei osta ja me menemme nyt kotiin. Mummo oli hieman häkeltynyt, mutta lähti kulkemaan vierelläni. Tämä juippi kiehnäs ja kiehnäs ja yritti "kauppoja".  Seurasi perässä ja raivostui ja alkoi huutamaan minulle, että "sinä vitu huora, vitu varas... ja kaikkea muuta kivaa mitä siihen vituun nyt ikinä voi liittääkään. Pienenä välihuomautuksena totean, että yllättävän paljon nämä pelon ja vainon takia maahamme muuttaneet osaavat kiro- ja haukkumasanoja.. No mutta kuitenkin vai sanoisinko anyways, että tämä hemmo raivoineen seurasi yllättävän pitkään ja pelkäsin, että kohta joko veitsi heiluu tai se seuraa loputtomiin. Tästä ei hyvää seuraa.Keksin kuitenkin sanoa, että täällä on sitten kameroita aikamoinen läjä ja aluetta valvotaan niin vihdoin painui takaisin asemiin. Voi taivas, että ne silmät leiskuivat vihaa. Saatoin mummelia hetken matkaa ja hän kiitteli ja totesi, ettei ikinä ole vastaavaan törmännyt. Näin kyllä, että se mies jäi kyttäämään ja hetken päästä kun katsoin uudelleen niin oli kadonnut. Mummelin kanssa tiet erkanivat, mutta kun pääsin kotiin niin jäi kyllä kaivelemaan, että olisi pitänyt saataa kotiin asti ja jutella hieman tapahtuneesta. Hänet selvästi yritettiin ryöstää. Toivottavasti pääsi kuitenkin perille. Koko episodi tapahtui niin nopeasti, että hälle varmaan asia on auennut vasta myöhemmin.

Kotona olin raivona itse. Niin, tämä on se maa nykyään, jota kaunistellen kehuttiin. mutta raaka todellisuus tulee heti esiin kun juhlat on juhlittu. Jumaliste, ruikutetaan, että sodan jaloista tullaan ja on niin kamalaa. Varmaan joillakin onkin, mutta, sekö on sitten se ratkaisu, että tullaan tänne ja pelotellaan naisia ja vanhuksia. Yritetään varastaa mitä irti lähtee jne. Tiedän, että äskeinen ajatelma on mustavalkoinen. Sen juipin taustasta en tiedä mitään, kuin en sen mummonkaan. Rahan takiahan hän sen mummon yritti ryöstää.  Mutta tiedän sen, että tämä ei voi jatkua näin, että tänne voi tulla ihan mistä ja milloin vain syrjäytymään ja sitä mukaa olemaan osana kasvavia ongelmia. Valitettava fakta, mutta jotain täällä pitää alkaa tapahtumaan, ettemme menetä turvallisuuden tunnettamme.. Saada myös nämä ihmiset ymmärtämään, että tullessaan tänne "turvaan", pitäisi siitä teemasta myös itsekkin kiinni. Tuskin kulttuurieroavaisuutena voi uhkaavaa käytöstä ajatella. Minulla ei ole mitään muita kulttuureja vastaan. Mutta sen mummelille kuuluu myös oikeus saada käydä ansaituilla eläkerahoillaan ruokakaupassa ilman, että tulee ryöstetyksi.

Suvakeille huomautus, ennen kuin teilaatte sen rasistin leiman otsaani. Lue uudelleen! Kyse ei ole saarnata maahanmuuttajista. Tämä tarina oli todellisesta tilanteesta, jota ei voi millään muotoa puolustaa.

Muille! Toivoisin valppautta ja uskallusta. Uskallusta puuttua, jos huomaa vastaavan tilanteen. Itse en oikeastaan edes ajatellut ennen kuin toimin. Johtunee ehkäpä liiankin vahvasta oikeudentunnosta vai miksi sitä voisi kutsuaa. Mutta, jos vääryyttä tapahtuu, en voi olla hiljaa saati katsoa vierestä. tässä tapauksessa riitti, että meni väliin ja uhrin rinnalle, että hän ja tämä juippi tiesi, että muut puuttuvat tilanteeseen. Riitti, että pysyin rauhallisena ja päättäväisenä vaikka tilanne alkoi eskaloitua uhkaavaksi. Riitti, kun katsoi silmiin ja keksin kamerat a pysyin vakuuttavana, ettei tyyppi tule selviämään mitenkään päin, jos tekee rikoksen. Jos ei yksin uskalla niin ryhmänä. Jos kaikki puolustavat heikompaa, ei voi käydä huonosti.

Lääh puuh! Nyt olen rauhoittunut, mutta kuten kaikkeen niin myös tähänkin kuului kummallinen sattuma. Aamulla meinaan mielessäni piipahti ajatus, että humanitäärinen työ voisi olla mielenkiintoista ja antavaa, että pitäisiköhän ottaa asiasta selvää.... Hmmm.