Piirtäisin kaiken uusiksi.

Sisustaminen on mukavaa puuhaa. Jos siis olisi tiloja. Sohvaani olen raijannut kaikki mahdolliset seinät, mitä on, mutta jämähti sitten omalle paikalleen, koska muuten en mahtuisi liikkumaan kotonani.

Taitaa olla kalut paikallaan, joten jos muutosta mielii saada niin jotain pois ja uutta tilalle tai muutto uuteen osoitteeseen.

Koska en voi sisustaa kotiani niin pienenä ajatusleikkinä piirtelin kaupungit uusiksi. Ihan silleen vaatimattomasti. Ehkä inspiraatio lähti Ruotsin risteilystä. Oli niin mukavaa käydä moikkaamassa aurinkoa vanhankaupungin kujia tutkaillen. Kotona kun satoi vettä ja räntää. Tuli se valo sentään perässä mielikuvitusköydellä hilaten. Hitaasti, mutta varmasti.

Miks täällä ei ole oikeastaan mitään idyllistä? Tai on, kun matkustaa kauemmaksi Helsingistä. Esim. Turussa, Porvoossa, Hangossa, Naantalissa  ja varmaan muuallakin on ymmärretty olla tappamatta sellaista tunnelmaa, missä on kiva istuskella kahviloissa tai terasseilla. Kauppakujia, missä voi vain kuljeskella ja imuroida hyörinää ja pyörinää. Esim. Kuopion tori, missä voi pörinää seurata ja valua iltaa nautiskelemaan kiireettömästi satamaan.

Helsingissä, minne ne turistit ensimmäisenä saapuu näkee jota kuinkin kliinisen miljöön. Ylihinnoittelua, ikään kuin halutaan kertoa, ettei tänne tartte edes yrittää tavallisen pulliaisen vaan vain ne, joilla on tarpeeksi massia ja jokin status liike-elämässä. Jotenkin tylsä kuva. Todella suppea, eikä edes todellinen.

Elikkäs piirtelemään kaupunki uusiksi. Rannoista lähimpiin taloihin iskisin kivijalkakauppoja. Joo, vois niissä krääsääkin myydä, mutta pikkukahviloitakin vois olla ja sellaisia pikkuannosten baareja ja kioskeja. Rantaraiteille laittaisin pienen pätkän sellaisia myyntikojuja. Kahviloita ja pikkurompetta. Johonkin vaikka onkikaupan. Sitten taas välejä luonnolle. Noi pikku kauppamöksät vois olla niin, että yksi jossain Vantaalla, yksi vaikka Kaivarissa ja yksi jossain Espoossa. Muutama kymmen kiinteä möksä tarpeellista myytävää. Kahviloita ja pikkupurtavaa ja vaikka uimarenkaita jos ei muuta keksi. Jo pelkästään möksien idylliset valot kutsuisivat ihmiset kävelemään alueelle ja viettämään aikaa. Penkkejä mihin istua jätskiä syömään jne. Ja vaikka kirppistoimintaa siinäsivussa. Edes kesäksi.

Jos joku olisi sotkemassa tai hajoittamassa paikkoja niin pyyhekumilla ne raggarit sais melko nopsaan kartalta pyyhittyä.

Niitä pikkumöksiä vois olla muuallakin. Jos joku kadunpätkä vois täyttyä makkaran ja mehunmyyjistä jne.

Kun talvella hiihtelin niin kaipasin jotain kojua, mistä olis voinut kuuman mehun ostaa. Vaikka koti on lähellä niin olisin voinut vaikka vettäkin ostaa. Vaan eipä kukaan mulle myynyt.

Taitaa olla suomalainen virkamies liian lukenut, kun ei anna luovuudelle valtaa. Voihan niitä rivejä joskus tulkita välistäkin. Kaikki kun tarvitsee niin älyttömät lupanivaskat ja sittenkin kielletään kaikki. Sais tuossa muutama töitäkin. Ei ehkä heti menisi kaikki kaupaksi, mutta saisi ainakin ihmiset liikkeelle. Katso vaikka jätskikojuja helteellä. Niissä on aina jono.