Minut on ilmeisesti ryöstetty. Tulin siihen tulokseen tullessani kotiin kantamusteni kanssa. Olin siis messuilla. Pikaisten laskelmieni mukaan minulta kauniisti sanottuna ureatettiin noin 1.20 euroa. Omaa hölmöyttäni. Lankesin Tiimarin puutteessa askartelutarvikkeisiin joista maksoin siis kuusi euroa. Tutustuin kyseisen kaupan nettisivuihin ja myivät vastaavaa tuotetta paljon halvemmalla. Olen varmaan outo, mutta jos oikein sanakirjasta lunttaisin (en tosin laiskuuttani viitsi, luotan tietooni, olkoonkin sitten vanhentunutta tai ei) niin sielläkin sana "tarjous" saattaisi tarkoittaa jonkinlaista hinnan ALENNUSTA normihintaan verrattuna.

En kuitenkaan ole ainut joka joutui höynäytytetyksi. Monella kojulla kauppa kävi, mutta kyllä kannattaisi hintojen suhteen pysytellä hetki hereillä. Jotain oikeita tarjouksia sieltä löytyi, mutta sitten myös todella räikeää rahastusta.

Messut olivat siis Kädentaito, Lähiruoka ja luomu, Outlet, Model Expo, Lapsi ja Pet expo.

Itse sain liput ilmaiseksi, muuten ne olisivat olleet 16e. Kuljin julkisilla kuukausikortillani ja maksoin seutulippulisää. Jos olisin tullut omalla autolla niin parkkimaksua olisin pulittanut 10e.

Oletetaanpa kuitenkin näin, että messuvieras saapuu paikalle avecin kanssa autolla. Yhteensä he pulittavat 42e päästääkseen perille. Lisäksi 2,5 euroa narikkarahaa per lärvi eli 47 euroa on jo mennyt ennen kuin on edes mitään nähnyt. Koska hieman hiukoo niin maistiaset houkuttelee. Parivaljakko kävelee kojun ohi mistä voisi ostaa kasvishampurilaisia messutarjouksella 7euroa kappale. Vähän matkan päässä olisi tarjolla oikein käsin rypytettyjä karjalanpiirakoita euron kappale... Siis kyllä, tavallisen kokoisia karjalanpiirakoita 1 euro/kpl.  Tapaukset tyytyvät maistelemaan tarjolla olevia näkkileipiä ja mieliala alkaa hieman laskea. Uutta jännää ei oikeastaan tule vastaan kuin ehkä keittohärpäke jonka hinta ja koko pistää miettimään laitteen tarpeellisuutta miniatyyrikeittiössä. Olisi kuitenkin sentään kiva maistaa tuoreesta perunasta paikan päällä tehtyjä sipsejä. Viiden euron hinta noin kahdesta perunasta on kuitenkin ehkä hieman liian kova. Vaikkakin se on kuorittu ja vaikkakin se on upporasvassa paistettu...Silti. C`moon.

Outletista löytyi jotain ihan mukavaa ihan edullisestikin, jotain edelleen melko haastavilla hinnoilla ja lemmikkieläinosiosta edullisesti ruokaa ja näytepussejakin. Pet expossa oli useimmissa pisteissä ymmärretty mitä sana messutarjous tarkoittaa. Ja Model expon minijunat olivat hurmaavia ja ikipoikien innostusta katsellessa väkisinkin alkoi hymyilyttää.

Sitten mennäänkin sinne ohhoh-osastolle, eli kädentaito-messuille.

Jokainen, joka on käynyt vähintäänkin Tallinassa tai ihan vaikka torilla, on varmastikkin törmännyt sellaisiin tietynlaisiin vaatteisiin. Tunikoihin, mekkoihin ja puseroihin , missä kangas on värjätty epätasaisesti. Niissä on yleensä nyörejä ja jotain pitsin tyyppistä. Omalla tavallaan kauniitakin ja ainakin niissä olisi mukava olla. Se vaan, että ne löytyvät jotakuinkin jokaiselta markkinoilta ja nimenomaan kojumyynnistä niin en hirveemmin viitsisi maksaa saati pitää päällä. Noita löytyi jo sieltä outletin puolelta ja kas kummaa. Nyt ihan kuin joku olisi ihan niinkuin käsityönä alkanut niitä samoja tekemään. Ohhoh. Eipä tarttunut mukaan ei. Sitten löytyi koju jossa oli kauniita neulostöitä. Taas annetaan ymmärtää, että ihan itse on käsityönä tekeleet tehty. Kappas kun viime keväänä ostin tismalleen samanlaisen neuleen Prismasta puolet halvemmalla. Ja sitten törmäsin ryppyiseen tuikitavalliseen puuvillamekkoon vai olisko tunika 99 euroa WHAAT!!!!. Olis edes pellavaa vaan ei kun eieiei. Eikä minkään merkkinen, ihan vaan käsityömeiningillä. Toki viisas on se joka pyytää ja tyhmä on se joka maksaa, mutta jotenkin uskottavuus romahti noilla messuilla. Jotenkin noilta on kadonnut täysin suhteellisuuden taju hinnoittelun suhteen. Vaikka olisi millainen kuvio kangas kassissa niin se on silti vain kangaskassi jonka desingin on suunnitellut sata vuotta sitten joku joka ei siitä mallista tuskin mitään saanut. Ja joku pöljäke pulittaa suorasta kangaskassista yli 40e. Ostajat huom... Protestoikaa hintoja edes vähän. Edes pientä kyseenalaistusta, että onko hinta oikeutettu. Olipa sitten merkkituote tai ei Jos maksetaan älyttömyyksiä niin vaikea on estää hintojen nousua muutenkaan.

Paras oli kuitenkin eräs tunika mihin tällä jalolla kädentaito-osiolla törmäsin. Malli oli siis tunnistettavissa niihin aasiassa tehtyihin, mistä jo aiemmin mainitsin. sen kankaan tunnistaa kyllä. Katsoin hintalappua ja olin hämmentynyt. Kysyin myyjältä, että olinko hinnan ymmärtänyt oikein. Olin kyllä, sillä kyseessä oli desing-tuote. Hintalapusta tuli ensiksi mieleen, että siinä olisi kakkoslaadun merkki. Olen aina ollut surkea matikassa, mutta ilmeisesti opin tänään, että roomalainen kakkonen plus käsinkirjoitettu normi ykkönen on yhteensä 111 euroa. Desing maksaa joo, mutta kappas kunne halvemmatkin vaatteet on joku suunnitellut.

Lähtiessä jäi jotenkin tyhmä olo, että mihin messujen idea on kadonnut. Ihminen joka pulittaa ruhtinaallisesti päästäkseen sisään, törmää kiskurihintoihin. Vaikka voisi kuvitella, että nimenomaan tuolla mainostettaisiin firmaa ja tuotaisiin esille jotain uutta. Ja siinä samalla saataisiin asiakkaalle mukava fiilis kun saisi joko edullisesti tai maistellen jotain itselle. Onhan hän pulittanut jo siitä ilosta, että on tullut paikalle.

Joku voisi näsästellä, että pääsin ilmaiseksi. No joo pääsin, mutta joku lippuni on kuitenkin maksanut kuitenkin .