Jess! Tulihan se talvi. Ihan oikea. Tosin juuri nyt meinaa talvi karata kauemmaksi. Lämmöt lotisevat plussan puolella. Sitä vain pohdiskelin, että monta lumetonta talvea poteneena voisi luontoäiti vähän jakaa luntansa muillekkin talville, eikä  rysäyttää kaikkea kerralla. Parin vuoden satsi. Siinä on lumenne, älkää valittako, etteikö olis! Kysymys kuuluukin, että pitäskö tätä nyt sitten pistää pakkaseen maitopurkissa ja käydä tiputtamassa lumettomana talvena yössä haahuilevan aura-auton eteen, ettei olis niin surullinen näky?

Onkohan luontoäiti kyllästynyt jatkuvaan valittamiseen säästä. Sitten rykäsee kerralla kaiken. Yhteen kesäiseen viikkoon koko kesän lämmön. Kun ollaan valitettu liian kylmästä kesästä.  Yhdelle viikolle kaikki lumet. Sitten valitetaan, ettei se lumi mahdu minnekkään. Saadaankin lumettomia talvia. Sitten valitetaan pimeydestä niin keväällä räväyttää tuon valopallon päälle, että koko elimistö menee valon määrästä sekaisin... valivalivali huoh! Onhan se kohtuutonta valittaa keleistä, kun toisella on kumminkin kiire joka puolella maapalloa täräytellä mannerlaattoja kohdilleen. Järkätä eläimille luonnonantimet. Siinä sivussa ihmisillekkin vaikka häiritsemmekin toiminnallamme tätä tärkeää työtä. Kovaa hommaa se on sekin. Kun saamme ihanteelliset olosuhteet niin valivalivali...osui väärään aikaan. 

 

On sentään jotain, mihin voi ihminenkin vaikuttaa. Mun ihanassa uudessa asunnossa oli aika kylmä. Nukuin kolme kerrosta vaatteita päällä. Yksi yö oli pakko laittaa pipokin. Vuorasin itseni kolmen peiton alle, eikä minusta näkynyt kuin nenä. Nenäni johti kylmää ilmaa koko kroppaan ja oli pakko soittaa huoltoon, että voiskohan pikkaisen nostaa lämpöä. Jääkaapin mittari näytti 16,5 sängyn päällä ja nyt  alkoi tuntumaan pikkaisen liian kylmältä.

Ihmettelen reaktionopeutta. Puolessa tunnissa asiantuntijaässä soitti ja sopi parin päivän päähän tsekkauksen. Lattia lämpeni samana päivänä ja nää heput sääti ilmastoinnin säädyllisemmäksi. Nyt ei tarvitse enää kylmässä tuulessa yrittää uinua vaikka kaiken maailman esitteissä väittävätkin, että viileässä nukkuisi paremmin. Ei nuku. Aktivoittaa virittelemään maalarinteipillä ja huovilla eristeitä ikkunaan.

Edellisessä asunnossa oli viime talvena kylmä ja lämmöt pyörivät samoissa lukemissa. Kesti puolitoista  kuukautta , kun sain ketään reagoimaan. Viisi soittopyyntöä. Ja kunnon väittely siitä, että onko 13-17 astetta kylmä vai lämmin. On se tietty lämmin talven jälkeen. Ulkona. Mutta puoli vuotta sisällä ei ole vaikka netissä lukis mitä.

Nyt taidan oppia ilmoittamaan aiemmin kuin kärsimään turhaan. Täällä toimii jutut.

 

Tämä asunto on ihana. Rauhallinen ja tilava.Täällä mahtuu vaihtelemaan sisustusta ja aina sisään astuessa tulee niin hyvä mieli. Valoisakin vaikka kaihtimet olisivat näkösuojana. Paratiiisissa on kuitenkin se yksi pirulainen. Nyt kun tarkenisi nukkua niin rännin paikka. Ei vain jaksa käsittää sitä aivoitusta, että miksi ränni on pitänyt sijoittaa juuri makuuhuoneen ikkunan viereen. Se on siis ihan karmissa kiinni ja ensimmäisessä kerroksessa kourun räminä on melkoinen. Joskus olisi kiva istua jonkun suunnittelijan kanssa kertomassa tosiaan asukkaan näkökulmasta toiveita. Jos nämä ei vaikka asu. Ovat vaan ja piirtelevät taloja. Voishan ne tietty opettaa suunnittelijoille jo opintojen äärellä, että makuuhuone on nukkumista varten. Hitto tässä asunnossa on neljä ikkunaa niin olisivat arponeet minkä tahansa muun tähän tarkoitukseen.

Taidan sisustella olohuoneeseen sellaisen varapedin, että voi nukkua siinä silloin tällöin nuhjaamatta sohvaa.

Olen rännistä huolimatta aivan älyttömän tyytyväinen nykyiseen maailmaani. Jotenkin se jokapäiväinen outousfiilis on loppunut. Kyllä sitä välillä tipahtelee, mutta pienemmässä mittakaavassa. Tämä on kuin karamellikylä. Täältä pääsee vähän joka suuntaan kätevästi. Muutamaan naapuriin olen tutustunut ja he ovat kivoja. Normaaleja, joille ei ole ollut pakkomielle kysyä vaikkapa, että olenko raskaana. Heillä tuntuu olevan aivot ja käytöstavat. Kukaan ei ole vielä huutanut sitäkään, että haluaisi "pi...!" tai että vihreet miehet hyökkäävät kimppuun kuin sika limppuun. Kenelläkään ei ole ollut tarvetta huutaa mitään. Vielä.

Ja voi pojat, kun Herra Rakennusmestari, joka näytti minulle asuntoa ensimmäisen kerran niin oli hän nyt järjestämässä lämmityksen uudelleen. Olin pyörtyä, koska siis se on niiiiin söpö. Kuin kukaan voi puhua tuolla lailla kohtuullisen virallista asiaa. Hymyillen koko kropalla ja ulostaen pehmeää ääntä. Visiitti antoi hirmuisesti virtaa. Melkein jopa toivoo, että jotain tarkastettavaa olisi vielä. Vaikka hajois jotain...Oih ja voih. Bupum Bupum...Hitto kun soittais, että onko ollu lämpösempää... juu on, mun sydän on sulanu :D

Sitten mää ihmettelen tätä nykytoimintaa Suomen tasolla. Ja lähinnä tätä viirusvohkaamista. Jengi arvostelee hallituksen toimia, kun kuitenkin ihan oma järjen käyttö on kuitenkin se viimeinen keino pysyä terveinä ja estää muitakin sairastumasta. Nii, mikä on se ihanteellinen kuolinmäärä, mikä pitäisi olla, että yksikään ei kokisi rajoituksia henkilökohtaisesti ihmisoikeuksien polkemisena. Kuinka paljon niitä vainajia pitää oikeasti olla, että tämä asia menee perille? Miksi on pakkomielle matkustaa juuri nyt. Miten voi olla mahdollista, että joku juuri matkustanut hiippailee levittämässä kantamaansa viirusta muillekkin. Välinpitämättömyys. Nämä ihmiset pitäisi oikeasti kiikuttaa niille osastoille, missä sairastuneet taistelee hengestään. Istukoot siellä maskitta.Tarttuu jos tarttuu. Eihän sitä usko ellei omin silmin näe. Sitten voisi olla näille epäilijöille, jotka piut paut välittää suosituksista, sellainen pakollinen retriitti vaippapa kahden korkean talon väliin viritetylle lankulle. Käveleppä tosta. Voi valita haluaako turvaköyden. Mielellään sitä ei tietenkään anneta, koska henkilö muullakin toiminnallaan ottaa riskin. Mielellään vielä porukkaa kävelemään alle, että otatko riskin, että tiputko päälle vaiko etkö ota. Käveletkö lankulle ollenkaan? Ja sen ajatuksen kanssa maskilaatikon ja käsidesin viereen, että otatko vai etkö? Pidätkö välimatkaa vai et? Ymmärtäiskö nää jotenkin paremmin. En usko. Nykyihmiseltä puuttuu empatiageeni. Onko sitten koskaan ollutkaan.

Onhan tämä kurjaa ja toivois, että vois taas mennä ja kulkea. tehdä mitä haluaa silloin kun haluaa. Kaipaan hetkittäistä tungosta ympärilleni. Hälinää ja mahdollisuuksia tutustua ihmisiin.Käydä salilla ja näyttelyissä. Niin kuin varmaan moni muukin kaipaa normaaliutta. Mutta näillä mennään. Vi...taa vaan rankasti, että jonkun matkustuspakkointohimo ja idioottimaiset päähän pistot ja minäminäminä estävät paluun normaaliin kohtuullisemmassa ajassa. Kysymys... He jotka jonekkin lähtee niin pysyy sitten siellä minne on menny. Takaisin vasta kun tämä on ohi. Jos kerran on valinnu näin.

Sitten jotenkin toivois, että kun katselee uutisia. Vaikkapa alueuutisia. Pentin firma kärsi koronasta. Ullan firma kärsi koronasta. Miten korona on vaikuttanut rokotusjonossa olevan mummelin arkeen..... Ullatuus! On se vaikuttanut joo. Kaikilla, joten ei pitäisi joka päivä uutisissa toitottaa kaikkien kurjuutta. Välillä vois uutisoida, että mitä positiivista ihmiset ovat kehittäneet. Keksineet menetetyn tilalle jne. Mut ei täällä kannata mittään kehua, kun on niin surkeeta tämä elämä, kun ei voi virkata pannulappuja 30 hengen ryhmässä ja valittaa sairauksista. 

Uu... Nyt mä lähden postiin hakemaan mun uuden kaverin. Air Fryerin. Päätin tilata vehkeen, jos sais annoskoot kuriin. Olen kuullut niin paljon laitteesta kehuja, että pakkohan se on kokeilla. Eli mars kokkailun maailmaan. NAM NAM