Ymmärrys, kyllä sitä löytyy tiettyyn rajaan asti tässäkin, vaan en voi olla ihmettelemättä välillä johdonmukaisuuden puutetta ,kun noita päätöksiä lukee.

En puolusta tupakointia. Haluaisin siitä itsekkin eroon, muttei se ole niin helppoa ja välttämättä terveellistäkään sekään, jos tekee sen kerrasta poikki. Vuosikausia tupruttaneena varsinkin. Veikkaisinpa, että silloin kun lopetin niin elimistö meni melkoisen sekaisin. Kilpirauhasesta puhumattakaan. Nautin siitä olosta kuitenkin, kun tunsin koko kropan saavan happea. Siihen meni tosin aikaa. Ei se hetkessä tule.Tunsin itseni terveeksi vaikka raju painonnousu aiheuttikin sitten ihan muita ongelmia. Sitä en oikein kuitenkaan ymmärrä, että nyt ajetaan superin ahtaalle. Tavallaan jopa kriminalisoidaan. Kohta alaikäisen mussuttaessa saksofonin näköistä, sinänsä pahanmakuista karkkia tehdään hänestäkin lainrikkoja.

Miellän tupakoinnin enemmän tavaksi. Nikotiinista pääsee helpommin eroon kuin tavasta. Mutta se ei ole se, että pitää huulillaan tupakkaa, vaan sytyttäminen. Ainakin itselläni. Ja se hetki, kun katkaisee jonkun asian, mitä on tekemässä ja pitää tauon. Töissä aiemmin käytiin tupakalla tauon aikana. Nykyään ei voi. En tarvitsisi sitä itse savuttelua, mutta edes kerran päivässä kun pääsisi pois hälinästä ihan toiseen tilaan. Vaikka pieni happihyppely tekisi kummia. Työtilasta irtaantuminen hiljaisempaan paikkaan hetkeksi olisi huomattavasti piristävämpää, kuin nyt, kun tauotkin viettää kovassa hälinässä. Voisi sen ilman tupakkaa tosiaan tehdä, jos mahdollisuus annettaisiin. Hassua, että savullisuus kitketään, mutta raitis ilma ei tule kuuloonkaan. Lähtisikö tapa tupakoida pois helpommin, jos voisi opettaa kehon pitämään happihyppelyn ilman savua....hmm. Sätkän polttajalla taitaa olla se itse kääriminen se rituaali, mistä on vaikein päästä eroon. Voisin lyödä vaikka vetoa.

Tapa ja tottumus on jo niin syvällä, että se on osa itseä. Siksi se on niin henkilökohtaista, kun ihmisiä, jotka ovat vuosikymmenet polttaneet, aletaan ajamaan jollain lailla nippuun kolmannen luokan kansalaisiksi. Jotenkin armollisempaa olisikin, että estettäisiin vain uusien tupakoitsijoitten synty, mutta se pappara, joka on jo 50v käryytellyt saisi sen tehdä ihan ilman sen erikoisempia leimaamisia. Trendi kuitenkin nykypäivänä on mennyt joka tapauksessa savuttomampaan suuntaan. Olen huomannut buumina  tupakoinnin lopettamista ja vähenemistä. Kesällä, ei tarvitse kuin kävellä terassien ohi niin huomaa ilmiön yleistyneen. Ehkäpä nykyiset tupakoitsijat voisivat ottaa ympäristönsä entistä paremmin huomioon ja säästää savulta kanssaihmisä ja käryytellä hieman kauempana. Hillitsisiköhän hieman tätä ns. sotaa tupakkaa vastaan järkevämmälle tasolle?

Penskana sain silloin tällöin laivalta tuliaiseksi lakupiippurasian En muista, että olisin koskaan ihannoinut itse tupakointia. Se vain jotenkin muistutti enemmän Kippari Kalle -hahmoa ( Kielletäänköhän sekin). Niitä sai harvoin ja pahanmakuisena, mutta harvinaisena maistui siihen kohtaan. Karkki muiden joukossa. Toista oli liköörikarkit. Kyllä sitä teininä pähkäiltiin alkoholiprosentteja ja mahdollisuutta tulla huppeliin syömällä niitä. Tosin sokerihumala taisi olla se mitä niistä olisi saanut.

Joskus tupakointia on jopa romantisoitu. Humbrey Bogart ei olisi ollut läheskään niin hämyisen kiinnostava ilman savua ympärillään lierihattunsa kanssa. Vanhat mainokset ylistivät niin kuin mainokset tuotteitaan yleisestikkin ja onhan joskus työpaikoilla tupruteltu ihan vapaasti. Siksipä juuri, kun sitä joskus on suorastaan tyrkytetty niin nyt kriminalisoidaan. Pam.

Muutokset eivät tapahdu hetkessä, mutta tapahtuvat ennen pitkää.

Välillä ihmettelen kuitenkin vetoamisia sairauksien hoidon kalleuteen. Tupakka aiheuttaa syöpää. Kyllä varmastikkin ja hoito käy yhteiskunnalle kalliiksi. Mutta toisaalta sitä syöpää voi aiheuttaa moni muukin. Aurinko, ilmansaasteet, kemikaalit, ravinto. Ja joillekkin ei osu kohdille vaikka olisi ikänsä polttanut ja päinvastoin. Jonkun lehden kommentointiosiossa, joku mieshenkilö heitti toiselle kommentoijalle kysymyksen, että kuuluuko meidän maksaa hoitosi, koska poltat? Profiilikuvassaan pönäköitynyt mies on ulkomailla auringon alla. Hmm... Yhtä lailla kuuluisiko muiden maksaa ihosyöpä tai liikalihavuudesta aiheutuvat kulut henkilölle, joka on varat kiikuttanut ulkomaille? Eiköhän kuitenkin kaikki ole tarvittaviin hoitoihin oikeutettu, mutta jos näin aletaan ajattelemaan niin eikös mennä aika vaarallisille vesille? Joku tietty kansanryhmä olisi elämäntyylilään, jotenkin toisarvoinen. Hassua sinänsä, että Hitlerin toimintoja ja rasismia katsotaan kauhuissaan, mutta tuollaisilla mielipiteillä jaetaan edelleenkin ihmiset eri ryhmiin... Tässä tapauksessa tupakoitsijan voisi jättää heitteille hoitojen suhteen. No huh huh. Ne varat tosin viedään parhaillaan sieltä terveydenhuollostakin ihan muiden taskuihin, ettei tätä kysymystä varmaan kovin pitkään tarvitse spekuloida.

Ihmettelyni korostuu varsinkin nyt, kun alkoholilainsäädäntöä vastaavasti höllennetään. Aika harvoin kuulee kenenkään pelkästään nikotiinipäissään heittäneen perheen ja tavarat pihalle. Syrjäytyneen, menettäneen työnsä, velkaantuneen yms. Yms.

Samaan aikaan kun toista pahetta kiristetään, toista löysennetään. Se nimenomaan on jotenkin kummallista. Ehkä jopa kaksinaismoralistista. Tosin tätähän tapahtuu muissakin asioissa, joten eihän se oikeastaan niin ihmeellistä ole. Köyhiltä otetaan ja rikkaille annetaan jne. 

Mikäpä siis on mustavalkoisempaa kuin painettu sana? Olipa sitten lakipykäliin kirjoitettu tai mielipiteisiin.

Toistan vielä, että en ihannoi tupakointia, en sylje lasiin. Pohdin vain yleisesti.