Jotkut muistot ovat kuin tatuointeja aivoissa. Aina kun helle hellii niin mieli piipahtaa siellä todella kaukana. Lapsuuden kesämökillä. Oikeastaan läheisellä sillalla, missä mökkinaapurit keskenään onkivat illansuussa ahvenia. Auringon lämmmin valo, fiilis, luonnon kauneus maistuu ihan suussa vieläkin. Minä tein kalakukkoja särjistä, lankunpätkistä ja voikukan lehdistä. Pinosin hartaudella, mutta ne kalat sätki kukkoni hajalle. Ukot nauroivat sinnikkyydelleni. Kun auto ajoi ohi, piti olla super varovainen ja likistyä isän jalkoihin. Ja sitten taas jutut jatkuivat. Rauhallinen kesäilta, tyyni ja lämmin.

Jos jonkin päivän saisi valita uudelleen koettavaksi, ottaisin sellaisen kesäisen päivän.

Penskana rampattiin läheisessä maatalossa. Usein myös ruoka-aikaan. Siellä oli niin pirun hyvät ruuat. Jopa niin hyvät, että maatalon emäntä sai huijattua syömään kalapulliakin. Kuorossa niitä mussutettiin veljeni kanssa ja kehuttiin kilpaa, ettei ikinä olla syöty niin hyviä lihapullia. Kalapullista ei tykätä, mutta nämä lihapullat ovat parasta mitä ollaan ikinä maistettu. Oli siinä mummelilla naurussa pitelemistä, kun vatsa pömpöllä nautittiin hurmostilassa ruuasta, josta muka ei pidetty luullen muuksi.

Juttelin pitkästä aikaa eilen maatalon emännän kanssa. Jotenkin tuli shokkina, että hän on jo yhdeksänkymmenen ikäinen. Ei sitä äänestä ja jutuista kuule. Muisteli aikaa kun olin kuusivuotias. Jösses sentään. Melkein neljäkymmentä vuotta ja silti kuin eilen. Ne ovat parhaimpia muistoja ikinä. Välillä muistelen haikeudella. Välillä sillä ajatuksella, että on rikkaus, että on saanut pelmuta lehmän läjissä ja kuolassa. Päässyt heinätöihin, leiponut leipää, pominut marjoja, kalastanut yms yms Nähnyt ihka oikeaa maalaiselämää.

Jollain lailla maalaistalon pariskunta on ollut minulle iätön. Vähän niinkuin Vesku Loiri. Sellainen hahmo, joka ei vanhene. Ainakaan Uunon muodossa. Mukana kulkenut läpi elämän. Vahvasti muistoissa ja itsessä. Tuntuu niin kummalta, että jo 90v. Niin se aika rientää.

Päästäppä joskus samanlaisiin maisemiin ja tunnelmaan. Edes päiväksi.