Nyt eletään kovissa myllerryksissä ja mielipiteitä singahtelee puolin, jos toisinkin. Osa on perusteltuja ja osa ... no joo.. voisi harkita hieman sitä totuutta, mitä latelee.

Jotenkin vain se tietämättömyyden syvä kuilu on syventynyt yhtälailla kuin pieni- ja suuripalkkaisten erot.En itsekkään kaikkea tiedä, mutta oikeudenmukaisuudesta ekä kuitenkin jotain.

Somessa olen seurannut tätä säästökeskustelua ja raadollisimpia niistä on erään ekonomin mielipiteet. Meitä valistetaan erilaisilla käyrillä ja kippuroilla, kuinka perusteltua on säästötoimet. Kun joku avaa suunsa, että herätys... Jos pienestä palkasta vielä viedään niin joutuu hakemaan toimeentulotukea tai näkemään kirjaimellisesti nälkää. Jo pelkästään asumiskustannukset syövät palkasta jo niin paljon. Vastaus on aina yksioikoinen... Suomessa on kallis työvoima. Alkaa ylistys kuinka nero on joku Nalle Wahlroos tai Hjallis tai kuka tahansa miljonääri. No varmasti ovat neroja kun ovat haalineet omaisuuksia, mutta millä. Eikös se ensin mainittu ole tukiaisia saanut ja roudannut niin itsensä kuin rahansakin pois Suomesta.

No... oma mielipiteeni on se, että se joka palkkakuittiaan tuijottaa ja raskaalla työllä on rahansa ansainnut niin on aivan oikeutettu narinaansa silloin kun joku muu tulee kukkarolle ja vie sen osan, mistä voisi myös nauttia. Jos siis nytkään jää mitään käteen. Olipa se raha sitten lasten harrastuksiin tai omaan virkistykseen. Tai kodin kunnostukseen.

Semielipide tuskin muuttuu koskaan, että esim. Keskon pääjohtajan palkkiot voisi puolittaa ja vielä siitäkin olisi varaa napsaista osan pois. Olisiko meillä ruoka halvempaa. Nyt huudetaan työntekijöille, muttei niille, joilla on kohtuuttomat korvaukset.

Melko yleinen mielipide taitaa olla myös se, että eduskunta on kohtuuttoman kallis. Kyllähän noi kolme ässää olivat valmiita lomauttamaan itsensä viikoksi. No kahden ja puolen kuukauden loma venyy ja venyy. Kyllä siellä osastossa on edelleenkin puolet liikaa niin lomissa kuin palkoissa. Eläkkeistä puhumattakaan. Perusteluna säästötoimen koskemattomuutta on perusteltu sillä, että on luottamustehtävissä ja tosi hankalaa pienentää palkkoja. No tuskin sen hankalampaa kuin muidenkaan palkkoihin koskeminen. Selityksiä selityksiä.

Tämä ekonomi ilmoittikin, jossain vaiheessa, että on kyllästynyt keskusteluun ja valitukseen, ettei raha riitä. Käppyrät ovat oikeassa ja puolustaa palkan alennuksia. Siis ihminen, joka ei ikinä ole puutetta nähnyt. No, jos hänelle on pikkusummaa palkkaansa pienentää niin näin tehkööt. Jättäkööt nämä numeron tuijottelijat köyhemmät rauhaan.

Olisihan se hauska ajatusleikki, että vaihdettaisiin osia. Vaikka puoleksi vuodeksi, jotta ymmärrettäisiin toistemme ajatuksia paremmin. Veikkaisin kuitenkin, että maksani ei kestäisi sitä viinin määrää, enkä koskaan ole skumpasta pitänyt, mitä mainostaa viikottain juovansa. Ja ymmärrän sen täysin, että se inhimillinen ymmärrys katoaa siinä kohtaa hyvin äkkiä, kun numeroita liikaa tuijottaa.

Kaiken kaikkiaan ärsyttää se, ettei haluta edes ajatella asiaa toiselta kantilta. Haluta etsiä ratkaisua muualta kuin sieltä mistä aina ennenkin. Jos ei ole toiminut tähänkään asti niin tuskin tulee toimimaan tästä eteenkään päin. Kaikki kun vaikuttaa kaikkeen. En vaan jaksa uskoa, että vakituisia työpaikkoja tulee enää kovinkaan paljoa. Nykyään kun vuokratyövoiman käyttö on muodissa. Ei ehkä pitemmän päälle järkevää, mutta kuka sitä ajattelee, kun taas tuijotetaan vain niitä numeroita. Ei nähdä sitä, että sitoutunut työntekijä on motivoituneempi kuin henkilö jonka voi potkaista milloin tahansa pihalle. Kukaan ei kohta pysty kehittymään työssään, kun työsuhteet voidaan milloin tahansa katkaista. Siihen ollaan menossa ja niille taas vähän enemmän taskuihin joilla jo on.

Viennillä on myös perusteltu. mutta, eikö pitäisi jo alkaa miettiä, mitä viedään. Suomalaisuudella on ratsastettu ja hinta ovat aina se korkein vaikkei ole edes perusteluja. Jännää, että Ikea ja Lidl ovat menestyneet juuri päinvastaisella muualla. Eli kuluttajalle edullisilla hinnoilla. Okei... taas voisi sanoa, että työntekijä on niin kallis, mutta mites se ajatus, että myydäkkö sata vähän halvemmalla kuin kaksi hemmetin kalliilla eikä siitä saa kuin murto-osan siitä mitä näistä halvemmista.

Suomen hintataso taitaa perustua enemmänkin pakkoon. Koska on pakko asua niin otetaan viimeinen hinta ja, koska on pakko syödä niin otetaan loput