Olen uskollinen jouluherkuille.  Olipa rahaa tai ei niin pyrin aina saamaan ne tietyt herkut. Lohta jossain muodossa. Mätiä smetanaa ja sipulia. Jotain silliä. Kinkkua ja ne perinteiset laatikot ja rosolli. Ainahan siinä on käynyt niin, että on tullut syötyä liikaa ja alkaa kauhea stressi saada syötyä kaikki ennen kuin menee piloille.

Pari joulua olen  yrittänyt hieman muutella tapaa ruokailla ja tänä vuonna tunnen onnistuneeni. Olo on vain hieman pöhöttynyt johtuen kalojen ja sienisalaatin suolasta kinkusta puhumattakaan. Mutta se karmea ähky on jäänyt pois vaikka olen syönyt ihan kaikkea. Tosin omatekemät laatikot hieman vielä odotuttavat itseään pakkasessa. Ajattelin herkutella niitä sitten Tapanina.

Korkkasin siis jouluni jo aaton aattona uuniperunalla jonka kera söin mätiä. Mmmm herkullista raikkaan salaatin kera. Koska olen huomannut pönkittyväni perunasta, päätin jättää seuraavana päivänä väliin.... Tosin sorruin smetana silliin ja jämä uuniperunaan illan pimetessä. Juhla-aterian kokosin lohesta. Herrkullinen lohirisotto olikin aivan omiaan juhlistamaan jouluani ja jälkkäri jäätelökin mahtui oikein hyvin. Mmmm Juustosalaatin kera slurp.

Koska vietän jouluni yksin niin saan pientä stressiä aina säilyvyyksistä. Pienetkin paketit esim. lohta tuntuvat joskus suurilta ja toisaalta hieman isompi tulee halvemmaksi. Joulupäivän aamupalalle se vaan kuuluu, mutten pysty jatkuvasti leivän päällä tai ilman syömään kun alkaa koostumus jo etomaan. Risotto oli siis hyvä idea ja nyt uunissa on tulossa lohikiusaus johon ymppäsin ylimääräiset smetanat ja tillit.

Viime vuonna kun muutin juuri ennen joulua niin jostain hullusta syystä ostin kinkun. Olin kai niin tottunut kantamaan jotain joten tuntui luonnolliselta. Tuhoaminen olikin toinen juttu. Hernekeittoon pitsaan ja paloina pakkaseen...uhhuh. Tänä vuonna vihdoin älläsin ostaa valmiina ja aamupalaksi pari siivua tulikin syötyä. Taidan olla kalaihmisiä kun kinkusta riittää se pari siivua.

Laatikot tein itse ja maistelin jo aiemmin ja Tapanina lämmitän hieman rosollin kanssa. Ja loppujen kinkkusiivujen...

Sain herkkujen suhteen täydellisen joulun ja monelle päivälle. Jotkut sukulaiseni olivat huolissaan kun olen yksin, mutta mieluummin nautin näin kuin kiristävissä vaatteissa ja ähkyssä ...

Mukavaa uudenvuoden odottelua :) alan syömään nam